Хераклит Сократ Платон Аристотел Августин Декарт Спиноза Кант Хегел Маркс Ниче Ками

ГЕОРГ ВИЛХЕЛМ ФРИДРИХ ХЕГЕЛ

(1770-1831)

“Све што је умно јесте стварно, и све што је стварно, умно је”

milos-rastovic_filozofi_hegel-1Хегел је био филозоф застрашујуће, монументалне амбиције. Његова филозофија настоји да угради у себе све претходне филозофије. У Хегеловој филозофији нема простора за Бога који би био с оне стране универзума. Георг Вилхелм Фридрих Хегел родио се 27.08.1770. у Штургарту. Хегелов отац Георг Лудвиг је био нижи државни службеник на двору винтербешког војводства. Хегел је био најстарији од све деце. Његов млађи брат Георг Лудвиг постао је официр и учествовао у Наполеоновом походу на Русију. Мајка му је умрла када му је било 11 година. Хегел је био веома везан за своју сестру Кристину. Кристина је осећала снажну привлачност брата. Након Хегеловог венчања (у његовој 40 години) Кристину је обузело нешто што ће Хегел касније назвати хистеријом. Године 1820 смештена је у душевну болницу, али одмах је наредне године пуштена. Три месеца након братовљеве смрти Кристина је изашла у шетњу и утопила се. 1779 умире његов отац и оставља му скромно наследство. Јануара 1801 Хегел одлази у Јену где на универзитету држи предавање за која није примао плату. Узор читаве Хегелове генерације је био Гете. Чак је забележено писмо које је Хегел писао Гетеу из Берлина: “Мојој унутрашњој природи да ли сте храну и снагу да одоли апстракцији и да помоћу ваших слика одредим себи правац као помоћу сигналних ватри”. Хегел је целог живота славио дан када је пала Бастиља. Слобода је остала главна преокупација Хегеловог мишљења. Пошто је 1793 године дипломирао, Хегел је почео да ради као кућни учитељ у дому Карла Фродриха Штајгерам Фон Чуга, аристократе из Берна. Хегел као кућни учитељ се осећао изолованим и повремено је патио од дубоке депресије.

Када је у питању однос цркве и државе Хегел је сматрао да људско биће не сме бити расцепљено на политичко религиозно биће. Црква и држава се не могу раздвајати. Према Хегелу Исус каже: “Онако како би општи закон за људе хтео, и да за тебе уједно важи, према тој максими делај”. 1807 године рођен је Хегелов ванбрачни син Лудвиг. 1811 године у својој 41 години Хегел се оженио са Мари Фон Такер. Она је била из угледне нирнбершке породице упола млађа од њега. 1812 године добио је девојчицу која је убрзо умрла. Али, после ње су имали још два сина.

Сазнање за Хегела је нешто што чините. Она је чин, али и присуство духа. Апсолутно знање, као највиши облик знања, је у форми потпуне самосвести и власти духа над собом доступан једино у крајњој тачки мисаоног процеса.

За Хегела филозофија историје је слобода. Дело “Наука логике” одмах је Хегелу донело признање. Добио је три понуде са катедри за филозофију у Берлину, али прекасно јер је већ прихватио место професора у Хајделбергу. Хегелова енциклопедија је подељена на три дела:

 • Логика
 • Филозофија природе
 • Филозофија духа

Хегелов политички развој често је био погрешно тумачен. Хегел је започео као радикал који жели да нову и ревитализовану религију употреби за превазилажење кризе у јавном и политичком животу. Хегел је упорно тврдио да улога филозофије не подразумева давање владарима или било коме другом. Упутство о томе шта је њена улога ограничава се на показивање онога што је разумно у сваком појединачном случају.

milos-rastovic_filozofi_hegel-predavanje

Ученица Даница Кокотовић IV-2 (2005/06)
Средња пољопривредно-прехрамбена школа, Сомбор

Уколико имате рад о неком филозофу из листе, или ако желите да пошаљете занимљив коментар, садржај који пошаљете може бити објављен на овој веб страници...

  Поља која су обавезна обележена су звездицом *

  Молимо Вас одаберите из листе име филозофа о ком шаљете текст или коментар

  Приложите документ.

  Величина документа не сме бити већа од 5MB, а дозвољени типови датотека су PDF, DOC, DOCX i TXT.